Cranio Sacraal

Cranio sacraal therapie is een holistische behandelmethode die voortkomt uit de osteopathie.
De Amerikaanse osteopaat W.G. Sutherland ontdekte het grote belang van het cranio-sacrale systeem in het menselijk lichaam. Hij is dan ook verantwoordelijk voor de meeste technieken, zoals die tegenwoordig gebruikt worden. Rond 1940 startte onderwijs in de methode. Maar pas na 1985 vond er een explosieve groei plaats dankzij het werk van Dr. J. Upledger.
Door opvallende resultaten en nieuwe technieken heeft cranio zich ontwikkeld tot een zelfstandige therapie. De laatste jaren wordt, met name in Amerika, wetenschappelijk onderzoek verricht om de erkenning van deze therapie binnen de gezondheidszorg te ondersteunen.
Deze holistische behandelwijze is geschikt voor zowel zieke als gezonde mensen en dieren. Niet alleen wordt het oorspronkelijke natuurlijke evenwicht hersteld en versterkt, maar ook het zelfgenezende vermogen van het lichaam wordt optimaal actief. Het immuunsysteem wordt weer helemaal alert
De belangrijkste werktuigen van een cranio sacraal therapeut zijn de handen en de intentie in combinatie met verschillende technieken. De meeste plekken waar de therapeut aan werkt is het hoofd, de wervelkolom en het bekken omdat dit de werking van het zenuwstelsel, het hormoonstelsel, het immuunsysteem en de functie van het lichaam een flinke oppepper geeft. Daardoor verbetert de beweeglijkheid van het weefsel, neemt de vitaliteit toe en wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd dan wel gereactiveerd. Maar ook zullen de benen en alle andere plekken als die aandacht vragen behandeld worden.

In het lichaam zijn verschillende pompen actief.
Zo zorgt het hart ervoor dat er bloed door de aderen stroomt. De longen doen dat met de zuurstof en de hersenen pompen het hersenvocht vanaf het hoofd via de wervelkolom naar het heiligbeen.
Door de pompbeweging van het cranio sacrale systeem krijgen de cellen continu 'vers vocht' toegediend. Na gebruik van dit vocht, waarin zich inmiddels afvalstoffen hebben opgehoopt, wordt het opgenomen in de bloedbaan. Wordt het ritme door een lichamelijke of emotionele "blessure" in zijn functie belemmerd of verstoord dan belemmert dit de doorstroming in het lichaam en dat heeft een negatief effect op de gezondheid.

Met mijn behandelingen is het mijn ambitie om paarden in balans te krijgen en te houden. Met zachte technieken (geen manipulaties) worden blokkades van schedel tot wervelkolom en sacrum opgeheven en wordt het functioneren van spieren en fascia (o.a. bindweefsel) geoptimaliseerd.